Excimer lazer tedavisinde, göz cerrahisinde kullanılan yüksek teknoloji bir lazer sistemidir ve ametropiyi gidermek için uygulanır. Bu lazer tedavi yöntemiyle görme bozukluğu olan hastalar kısa sürede tedavi edilebilir. Uzmanlar tarafından lazer tedavisi uygulandıktan sonra hasta gözlere ihtiyaç duymadan yaşayabilir çünkü artık lensler hastanın görüşünü destekler ve yaşam konforu önemli ölçüde artar.
Excimer lazer nedir?
Excimer lazer, bir asil gaz (argon, kripton veya ksenon) ve bir halojen gazı (flor veya klor) karışımı kullanır ve elektriksel uyarım ve yüksek basınçla ultraviyole aralığında koheran uyarılmış radyasyon yayınlar. Mükemmel hassasiyete sahiptir. Excimer lazer, bilgisayar sistemleriyle donatılmıştır. Gözün şeffaf tabakası olan korneayı şekillendirmek için bir cihaz kullanarak görsel kusurları ortadan kaldırma sürecidir. Lazer tedavisi sırasında karbon bağlarını oluşturan dokular, buharlaşma yoluyla yok edilir. Ayarlanmış lazer, hafifçe inceltilmiş olacak korneadaki seçilen noktaya gönderilir. Böylece, gözün şeffaf tabakasının kırıcı özelliği değiştirilerek istenen değer elde edilir.
Göz kusurlarını ortadan kaldırmayı hedefleyen bu tedavi yöntemi, herhangi bir sorun yaşanmadan dünya genelinde yaklaşık 25 yıldır kullanılmaktadır. Ülkemizde göz kusurlarını düzeltmek için 20 yılı aşkın bir süredir kullanılmakta olup geçmişten günümüze birçok gelişme ile son şeklini almıştır. Excimer lazer teknolojisi artık hatasız ve risk içermeyen bir yöntem haline gelmiştir.
Tarihindeki ilk uygulamalarla başlayan lazer tedavisi, PRK yöntemiyle başlamış ve sonrasında Femtoasia yöntemine kadar hızlı bir gelişim göstermiştir. PRK, TPRK, Lasik, Ilasik ve Intralasik gibi birçok uygulama yöntemi vardır.
- PRK: Kullanılan ilk lazer tedavi yöntemidir. Bu yöntemde, gözün şeffaf tabakasında oldukça ince bir yapıya sahip olan epitelyum, spatula adı verilen bir kazıyıcı ile temizlenir. Kornea yüzeyi epitelyumdan arındırıldıktan sonra, 9 mm’lik bir alanda lazer uygulaması yapılır. Operasyon sırasında kazınan epitelyal doku daha sonra yenilenir. Bu yöntemden sonra ağrı ve batma yaklaşık 3 ila 7 gün sürer. Tam görme rahatlaması genellikle 3 ila 6 hafta sürer.
- TPRK: Bu yöntemde, PRK yöntemi gibi epitelyum çıkarılması gerekmeksizin uygulanır. PRK yöntemine kıyasla daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme gösterir.
- Lasik: Excimer lazer tedavi yöntemleri arasında diğer yöntemlere kıyasla çok iyi sonuçlar veren ağrısız bir çözüm sunar. Diğer yöntemlere kıyasla avantajları şunlardır: PRK yöntemine kıyasla ağrısız bir yöntem olması ve PRK yöntemiyle tedavi edilen hastalarda operasyon sonrası batma gibi rahatsızlıkların bu yöntem kullanıldıktan sonra iki gün içinde azalması veya kaybolmasıdır. Görme iyileşmesi oldukça hızlıdır, hasta operasyondan sonra genellikle 3 ila 5 gün içinde iyi görmeye başlar. Operasyondan sonra gözlük derecesinin geri dönmesi veya korneada bulanıklığa neden olması mümkün değildir. Miyopi gibi bir uzak görüş kusurunu düzeltmek için -10 dereceye kadar rahatlıkla kullanılabilir.
- ILASIK: Günümüzde kullanılan en gelişmiş excimer lazer tedavilerinden biridir. Bıçaksız bir şekilde lazerle kişiye özel bir korneal flap oluşturulur ve wavefront tedavisiyle birlikte uygulanır.
- INTRALACELASIC: Bıçak kullanmadan yüksek hassasiyetle kişiye özel bir flap oluşturulan bu teknik, en gelişmiş teknolojiye sahiptir ve excimer lazer tedavisi uygulanır.
Kimler Excimer Lazer’e sahip olabilir?
Görsel açıdan engelli olan çoğu hasta, çeşitli nedenlerle gözlüklerinden veya kontak lenslerinden kurtulmak isteyebilir. Özellikle bazı kişiler, işleri ve kariyerleri gereği gözlüksüz net görüşe ihtiyaç duyabilirler. Bazı hastalarda, göz yapısından kaynaklanan ve çevresel nedenlerle kontak lens kullanımı mümkün olmayabilir veya göz sağlığıyla ilgili olumsuz durumlar olabilir. Öte yandan, görünüm veya gözlük ve lens bakımı gibi nedenlerle insanlar gözlük ve kontak lens kullanmayı tercih etmeyebilirler. Bir çalışmaya göre, gözlük veya kontak lens kullanan görme engelli hastaların üçte biri gözlüksüz ve lens olmadan görebilmeyi istemektedir, geri kalan hastalar istememektedir. Excimer Lazer Bu, hastaların harici görüşlerini pratik operasyonlarla birleştirmek için iyi bir fırsat olabileceğini belirtmektedir. Lazer tedavisine tabi tutulacak hastanın aşağıdaki kriterleri karşılaması gerekmektedir.
• 18 yaşından büyük olmak,
• Son bir yılda göz kusurunun derecesinin 0.50 diyoptriden fazla değişmemiş olması,
• Miyopi göz kusuru olan hastaların göz kusurunun 10 diyoptriyi aşmaması,
• Astigmatizma olan hastaların göz kusurunun 6 diyoptriden fazla olmaması,
• Hipermetropik göz kusuru olan hastaların göz derecesinin +4 diyoptriyi aşmaması,
• Kornea olarak adlandırılan gözün dış tabakasının kalınlığının yeterli olması,
• Romatizma, diyabet gibi bilinen sistemik hastalıkların olmaması,
• Glokom, keratokonus gibi göz hastalıklarının olmaması,
• Operasyondan önce yapılacak ön muayene ve detaylı muayene sonuçlarına göre hastanın göz yapısı belirlenir. Excimer Lazer Eğer operasyona uygunsa, kişi lazer ile tedavi edilir.
Excimer lazerin avantajları nelerdir?
Göz kusurlarının giderilmesinde yaygın olarak kullanılan Excimer lazerin birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Hangi yöntemin kullanılacağı tamamen ön muayene ve yapılacak diğer muayenelere bağlıdır. Şu anda kullanılan lazer tedavi yöntemlerinin artıları ve eksileri aşağıda belirtilmiştir.
PRK lazer yönteminin avantajları
- Gözün kornea tabakası 500 mikrondan az olan hastalara uygulanabilir.
- Lazer uygulamasından sonra korneal flep çıkarılmadığından korneal yara izleri oluşmaz.
- İz bırakmamayı tercih eden hastalara özellikle önerilir.
- Korneal flep çıkarılmadığından hem doğal yapı hem de gözün şeffaf tabakasının kalınlığı korunur.
- Tedavi sırasında göze vakum uygulanmadığından göz içi basıncı artmaz, bu nedenle hastalar operasyon sırasında herhangi bir ağrı hissetmez.
- Korneal kalınlığı Lasik uygulaması yapılamayacak kadar ince olan hastalara ve -5.D miyopi ve +4D hipermetropi göz kusuru olan astigmatizm hastalarına kolayca uygulanabilir.
LASEK tedavisinin avantajları
- Kornea kalınlığı 500 mikron veya daha az olan hastalarda kullanılabilir.
- Gözün şeffaf tabakasındaki flep çıkarılmadığından, korneanın doğal yapısı ve kalınlığı değişmez.
- Tedavi sırasında göze vakum uygulanmadığından, göz içi basıncında artış olmaz ve operasyon sırasında ağrı hissedilmez.
- Flep çıkarılmadığından yara izi oluşmaz. Bu nedenle, yara izi istemeyen hastalar tarafından sıkça tercih edilir.
- Kornea kalınlığı nedeniyle Lasik tedavisi için uygun olmayanlara uzmanlar tarafından önerilir.
- -5.D miyopi, +4D hipermetropi ve astigmatizm kusurları için kullanılabilir.
ILASIK yönteminin avantajları
- Bireysel olarak bir flep oluşturulur.
- Normal Lasik tedavisi için kornea kalınlığı çok ince olan kişilere uygulanabilir.
- Flep üzerinde oluşabilecek yara izleri en aza indirilir.
- Ciddi görme bozukluğu olan hastalara Lasik lazer yönetimi ile tedavi imkanı sunulur.
- Flep kırışıklığı veya kayması riski çok düşüktür.
- Hastaların iyileşmesi oldukça hızlı ve tatmin edicidir.
- İstenilen genişlik ve kalınlıkta flep oluşturma imkanı sunar.
- Wavefront tedavisi daha net bir görüş sağlar.
- Gece araba kullanırken far ışığı rahatsızlığı daha azdır.
INTRALASE LASIK veya Bıçaksız Lazerin avantajları
- Mekanik (mikro)keratom, göz yapısı zorlu olan ve yüksek astigmatizması olan kişilere kolayca uygulanabilir.
- Operasyondan sonra görüş daha net olacaktır.
- Hastaya özel olarak yapılan flep sayesinde lazer mükemmel bir şekilde uygulanır.
- Bilgisayar kontrollü teknoloji sayesinde lazer kullanımında mükemmel hassasiyet sağlanır.
- Hem lazer uygulamasından sonra hem de tedaviden sonra daha az ağrı hissedilir.
- İnce bir flep sağlayabilmesi nedeniyle, LASIK kullanamayan hastalara LASIK uygulaması imkanı sunar.
- Daha yüksek görme bozukluğuna sahip kişilere LASIK lazer uygulaması sunar.
- Flep kırışıklığı ve kayması riski azalır ve iyileşme süresi kısalır.